runtime runtime

Alles over dienstencheques

Wat is een dienstencheque?

Een dienstencheque is een betaalmiddel waarvoor het Vlaamse Gewest een financiële bijdrage levert. Iedere meerderjarige persoon die in het Vlaamse Gewest zijn hoofdverblijfplaats heeft, kan dankzij dienstencheques tegen een gunstige prijs beroep doen op huishoudhulp. Runtime Services aanvaard enkel dienstencheques uitgereikt door het Vlaamse Gewest.

Hoeveel kost een dienstencheque?

U geniet van een belastingvermindering van €2,70 per dienstencheque voor de eerste 156 aangekochte dienstencheques per persoon. Een dienstencheque van €9 kost in werkelijkheid dus maar €6,30 na belastingvermindering. De maximumbedragen gelden per jaar en per persoon. Jaarlijks op 1 maart ontvangt u van Sodexo een fiscaal attest dat u bij uw belastingaangifte moet voegen om van bovenstaand fiscaal voordeel te genieten. U kan echter meer cheques bestellen op jaarbasis, maar zodra de grens van 156 aangekochte cheques overschreden is valt het belastingvoordeel weg en betaal je gewoon de cheque.

Hoeveel cheques kan ik aankopen?

Als reguliere gebruiker kan u per kalenderjaar 500 dienstencheques bestellen waarvan de eerste 400 aan €9 euro en de overige 100 aan €10. Personen met een handicap, eenoudergezinnen of gebruikers met een mindervalide kind kunnen meer cheques aankopen op jaarbasis.

Bent u zelfstandige en net mama geworden? Dan heeft u recht op 105 gratis dienstencheques!

Alle informatie rond dienstencheques kan u terugvinden op de Vlaamse website van Sodexo: www.dienstencheques-vlaanderen.be